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Issues
· This paper considers issues that have arisen as a result of lack of understanding as to obligations and rights of the three parties under certain clauses in the lease agreement that pertain to the sub-letting of apartments.  
Background
· Clauses 5.8.3 and 5.8.4 of the lease deal with the process for leaseholders to sub-let their apartments on the Victory Hill estate. 
· Under clause 5.8.3, leaseholders must obtain the consent of VHMC [the Company]. However, the rights of Freehold Mangers pertaining to the taking up of references are not clear to a non-legally trained person.
· Under clause 5.8.4, leaseholders are required to provide details of tenants to VHMC and Freehold Managers and pay a reasonable fee subject to “PROVIDED THAT….”. The lease is not clear (to a layman) as to the conditions under which fees are payable to VHMC and Freehold Managers.
· Clause 5.8.4 refers to clause 9.2 of the lease. The latter clause appears to deal with the registration of the lease at the Land Registry and it is not clear how this relates to clauses 5.8.2 and 5.8.4.

Recommendations

This paper recommends that the Board ask a solicitor to review clauses 5.8.3, 5.8.4 and 9.2 and advise the Board as to the rights and obligations of the three parties under these clauses. In particular, the solicitor should be asked to advise on:
1. The process for consent to sub-lease and whether the requirement to obtain three references can be waived by VHMC.

2. What is the precise definition of a shorthold letting of six months, notably where the agreement is either automatically rolled forward or is done so consistently so that a tenant remains in the premises for more than one year? 
3. The conditions under which fees may be charged by VHMC and Freehold Managers. Does reference to clause 9.2 in practice mean that fees are only payable where the lease has been sold and this change must be recorded at the Land Registry or are fees payable when a sub-tenancy is granted? It the latter is the case, would fees be payable on shorthold lettings where consent is not required?
